Verbeeldingskracht kinderen stimuleren

6 tips om het creatieve brein van kinderen te stimuleren

Enkele jaren geleden heb ik de documentaire Alphabet van regisseur Erwin Wagenhofer gekeken over het hedendaagse onderwijs, dat volgens hem systematisch de buitengewone kracht van verbeelding van onze kinderen vernietigd.

Verbeeldingskracht

Verbeeldingskracht geeft ons als mens de ruimte om het leven te interpreteren en op zoek te gaan naar nieuwe vormen van kijken en denken. De verbeelding is de basis voor inspiratie en nieuwe ideeën en speelt een belangrijke rol in het leervermogen van de mens. Mocht dit je interesse wekken, dan raad ik je zeker aan om de documentaire Alphabet te gaan kijken (klik hier om Alphabet te bestellen via bookspot.nl).

Zelf voelen zonder externe prikkels

Als vader van twee jonge kinderen, greep dit inzicht mij erg aan. Ik zag hoe mijn zoon, gevoelig en creatief als hij is, de last dragen van het in het keurslijf passen van het huidige onderwijssysteem. Ik heb (nog) niet de kennis en invloed om het onderwijssysteem te hervormen, maar als ouder kan ik wel zoveel mogelijk de verbeeldingskracht bij mijn kinderen stimuleren. Zo maak ik in de ochtend de afspraak dat ze niet op een scherm mogen, dus geen televisie, tablet, telefoon of spelcomputer. Uiteraard geef ik hierin dan ook zelf het goede voorbeeld, maar ik wil dat ze zelf gaan voelen waar ze zin in hebben om te gaan doen. Dus niet dat ze verdoofd worden door zo’n schermpje en vanaf dat ze wakker zijn overspoeld raken met externe prikkels.

Mijn tips

Klinkt allemaal heel mooi, maar nog zeker niet vanzelfsprekend dat ze dan ook altijd inspiratie vinden om zelf iets te gaan doen. De vraag die dan geheid gaat komen is: “Wat kan ik dan doen?” Om de verbeeldingskracht te stimuleren deel ik een aantal tips die mijn kinderen heel leuk vinden. En het leuke is dat wat je ervoor nodig hebt, je vaak al in huis hebt.

Tekenen of kleuren

Lege vellen papier, kleurpotloden of stiften zijn zeker een aanrader om standaard in huis te hebben. Ik heb zelf een opbergbak met alle tekenspullen vlak bij de tafel waar ze aan zitten te kleuren of tekenen, zodat deze altijd binnen handbereik is. Ook heb ik in de woonkamer een krijtbord met aan de achterkant een vlak voor uitwisbare stiften om op te tekenen. De leukste tekeningen of geschreven berichtjes zijn hier altijd op te bewonderen. Een leuk idee is ook om ze een strip te laten maken over iets dat ze hebben meegemaakt of een strip waarin zij zelf de superheld zijn. Interessant ook om te ontdekken welke superkracht ze zouden willen bezitten.

striptekenen-verbeeldingskracht

Duplo of Lego

Niet heel fijn als je in de ochtend op een Legoblokje stapt, maar wel speelgoed waarbij ik zie dat mijn kinderen hun verbeeldingskracht inzetten. Zo creëren zij hun eigen wereld, of zelf bedachte bouwwerken. Het zijn niet alleen de bakken vol met de kleine Lego steentjes waar ze uren zoet mee zijn. Ook de bak met de grotere Duplo stenen in mijn woonkamer is nog altijd een succes bij jong en oud! Wat ook leuk is, is om speelgoed met elkaar te combineren. Heb je bijvoorbeeld een houten speelgoed trein, combineer dit dan eens met Duplo en zie welke prachtige creaties ontstaan.

Duplo-verbeeldingskracht

Lezen

Ik weet het, niet alle kinderen zullen even enthousiast reageren op deze tip, maar mijn zoon wel. Hij houdt van lezen. Een leesboek leest hij zelf liever in bed voor het slapen gaan, maar in de ochtend leest hij graag strips. Zijn favoriet is Donald Duck! Zo zijn we bijvoorbeeld samen naar de kringloopwinkel gegaan om daar (strip)boeken uit te zoeken. Hij is niet alleen zelf hartstikke enthousiast om in zijn nieuwe aanwinsten te gaan lezen, maar voor een paar euro kom je ook nog heel eenvoudig aan leuke boeken!

Lezen-verbeeldingskracht

Knutselen

Ik heb niet iedere dag een nieuwe lege doos in huis, maar dit is wel een van mijn favorieten. Als ik een pakketje heb ontvangen, ligt de lege doos vaak nog ergens in huis. Gegarandeerd succes dat ze komen vragen of ze de doos mogen hebben en ermee gaan knutselen. De mooiste knutselwerken heb ik al voorbij zien komen en zo leuk om te zien wat ze weer hebben verzonnen. Uiteraard wc rolletjes, keukenrollen of lege verpakkingen zijn ook zeker herbruikbaar voor knutselactiviteiten. Het enige dat ik als ouder faciliteer is plakband of lijm en grote placemets om mijn tafel enigszins ongeschonden uit de strijd te laten komen.

Knutselen-verbeeldingskracht

Natuurschilderij maken

Is het droog buiten dan is een natuurschilderij maken ook een super leuk idee. Het enige wat je nodig hebt is papier of karton ter grootte van een ansichtkaart en dubbelzijdige tape. Plak drie stukken dubbelzijdige tape horizontaal op het stuk papier of karton en ga de natuur in. Laat jouw kinderen takjes, blaadjes, bloemetjes, veren etc. verzamelen en hiermee een eigen natuurschilderij maken.

natuurschilderij

Koekjes bakken

Dit is meer iets voor het weekend of in de vakantie, maar heerlijk om samen met je kind koekjes te gaan bakken. Laat ze zelf koekjes in allerlei vormen maken. Of kies voor cakejes en laat ze die versieren. Is je kind al wat ouder, dan kan je ze ook eens de vrije hand geven. Vraag wat zij willen gaan maken, doe samen boodschappen en laat ze zich helemaal uitleven in de keuken. Uiteraard is papa of mama er als hulplijn, mocht het even niet lukken of als de oven aangezet moet worden. Het proces om samen iets te creëren levert al veel inspiratie en je mag er daarna ook nog lekker van smullen!

Koekjes bakken

Nog een laatste leuke opdracht

Kies willekeurig 10 voorwerpen uit huis en leg deze op de grond. Geef je kind de opdracht om met deze voorwerpen iets te maken. 

Je kunt nog twee varianties toevoegen:

1. Geef aan dat je kind maximaal 2 voorwerpen mag wisselen voor iets anders in huis.

2. Verwissel 3 voorwerpen in ronde 2 en laat opnieuw je kind iets totaal anders maken met de voorwerpen.

Heb je zelf nog andere ideeën voor mij? Laat het dan vooral weten in een reactie hieronder!

 

Zelf ben ik uiteraard ook bewust bezig met het stimuleren van de verbeeldingskracht bij mezelf. Hoe ik dit doe lees je binnenkort in een nieuwe blog over mijn ochtendritueel.

Bart Boekholt
Bart
BookSpot de online boekwinkel