Sinterklaas

De illusie van Sinterklaas

De festiviteiten rondom Sinterklaas zijn weer voorbij en iedereen is volop in voorbereiding op de kerstdagen. Wat mij bij is gebleven zijn aan de ene kant de kinderen die nog geloven in Sinterklaas en eigenlijk een leugen wordt voorgehouden en de kinderen die niet meer geloven. Wat gebeurt er in het hoofd van een kind dat nog wel gelooft in de illusie van Sinterklaas en een kind dat het allemaal doorheeft en ziet dat het een toneelstuk is dat wordt opgevoerd?

Zelf ben ik vader van twee kinderen. De oudste is 11 en die heeft uiteraard door dat het allemaal een toneelstuk is, maar speelt het spel vrolijk mee omdat de cadeautjes en het strooigoed voor een kind een erg grote aantrekkingskracht heeft. De jongste is 7 en die leeft duidelijk nog in een wereld waarin er pieten zijn die in de nacht je schoen vullen met pepernoten of een schoencadeautje en dat op pakjesavond alle kinderen cadeautjes krijgen van Sinterklaas.

Bewustzijn

Dat we met zijn allen een toneelstuk aan het opvoeren zijn en ons eigen kind aan het voorliegen zijn, daar staan we eigenlijk niet bij stil. Maar dit is eigenlijk niet waarvoor ik deze blog aan het schrijven ben. Vooral het verschil in bewustzijn tussen mijn twee kinderen zette mij aan het denken. Ik heb dus een kind dat het hele spel doorziet en ik heb een kind waar het hele toneelstuk voor waar wordt aangenomen. En ik zag ineens een parallel met hoe wij ook hier als volwassene in deze wereld leven.

Jouw werkelijkheid

Want ook nu in de huidige samenleving zie ik mensen die een verschillende blik op de werkelijkheid hebben. Daarin is geen goed of fout, maar waar de ene een bepaalde werkelijkheid ervaart en daar naar leeft, ziet de ander een andere werkelijkheid. Het is niet dat ik mensen die in een bepaalde illusie geloven met kleine kinderen ga vergelijken. Dus begrijp me niet verkeerd. Wat mij duidelijk wordt is dat mensen naast elkaar kunnen leven, maar een totaal verschillende kijk op de realiteit kunnen hebben. En dat intrigeert me. 

"Wat mij duidelijk wordt is dat mensen naast elkaar kunnen leven, maar een totaal verschillende kijk op de realiteit kunnen hebben."
Bart
Bart Boekholt

Terug naar de illusie van Sinterklaas. Wat is het moment dat kinderen het door gaan hebben? Is het de abrupte droom die uiteen spat door ouders die duidelijk maken dat zij de schoentjes vullen en de cadeautjes kopen en dat Sinterklaas gewoon ome Piet is verkleed met een baard. Of gaan kinderen de verschillen ontdekken tussen de Sinterklaas op tv, de Sint op school, de Sint die thuis komt. Of gaan ze zien dat de pieten pruiken dragen waar een andere kleur haar onderuit komt of dat de baard van Sinterklaas niet echt is? Sommige kinderen willen de andere werkelijkheid niet zien en blijven vasthouden aan hun eigen werkelijkheid. Ze halen nog teveel voordeel uit de ‘oude’ werkelijkheid, zoals cadeautjes, zodat ze weigeren te geloven dat Sinterklaas niet bestaat op die manier zoals ze dachten.

Innerlijk weten

Kinderen gaan op een gegeven moment in ieder geval ook zelf aanvoelen dat er iets niet klopt. Je merkt het aan de vragen die ze stellen. En dan vallen de puzzelstukjes op hun plaats en wordt de illusie van Sinterklaas stukje bij beetje ontrafeld en verandert hun werkelijkheid. Dit aanvoelen dat er iets niet klopt, is volgens mij een innerlijk weten. Luisteren naar je gevoel, het benoemen en erkennen van je gevoel als er iets niet klopt en op zoek gaan naar antwoorden.

Laat dat een aanmoediging zijn voor een ieder, om ook te luisteren naar jouw eigen innerlijk weten. Maak tijd voor jezelf, zodat je in alle rust eens echt kan gaan voelen wat voor jou goed voelt en wat waar is. Weet je niet goed hoe je dat moet doen? Neem eens een kijkje bij onze blogs onder het kopje inspiratie op onze website. Hopelijk geven die wat richting en inspiratie.