Ochtendroutine by pexels

Een betere versie van jezelf in de ochtend

De titel doet vermoeden dat je niet goed genoeg bent, maar dat is uiteraard niet zo. Ik zie het leven als een levenlang leren en jezelf blijven ontwikkelen. Zo ben ik ook in aanraking gekomen met een ochtendritueel.

Dit blog gaat dan ook over mijn ervaring met het toepassen van een ochtendritueel en hoe dit je kan helpen je volledige potentieel te benutten. Hopelijk haal jij hier ook inspiratie uit op jouw pad van persoonlijke ontwikkeling.

Mijn inspiratie

Ik luister altijd graag naar podcasts om inspiratie op te doen. De onderwerpen of thema’s zijn wisselend, maar in dit geval was ik vooral gericht op persoonlijke ontwikkeling en het richting geven aan mijn leven. Ik was op zoek naar een antwoord op de vraag:”Wat wil ik in mijn leven?” In deze periode luisterde ik vaak naar de podcast On Purpose van Jay Shetty en zo ook naar de aflevering waarin auteur Robin Sharma te gast was en werd geïnterviewd over zijn boek ‘The 5AM Club’.

5AM Club

Het boek ‘The 5AM club’ gaat over het benutten van je potentieel. Iedereen is geboren met een uniek talent, maar vaak worstelen we ermee om dit in de huidige samenleving volledig tot uiting te laten komen.
 
De 5AM Club beschrijft het verhaal vanuit verschillende personages over het belang van vroeg opstaan en je dag starten met de intentie om er het maximale uit te halen. Wat bij mij duidelijk werd is dat ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’. We leven in een samenleving waar we geluk denken te kunnen kopen, middelmatigheid de standaard is (doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg) en waar het hedendaagse onderwijs kinderen systematisch de verbeeldingskracht ontneemt (zie ook mijn blog: 6 tips om het creatieve brein van kinderen te stimuleren).
 

Sta op voordat de wereld wakker wordt

Wil je het anders doen, of wil je jouw eigen potentieel volledig gaan benutten, dan zul je oude patronen moeten doorbreken. Dus sta op voordat de wereld wakker wordt. Je lichaam en geest zijn na een goede nachtrust weer helemaal opgeladen om focus aan te brengen en creatieve ideeën te genereren. Als je opstaat voor zonsopgang is de wereld nog stil en is er geen afleiding om jouw aandacht op te eisen. Je kan je dan volledig focussen op jouw intenties en wie je wil zijn. De 5AM Club beschrijft een ochtendritueel die je hierbij helpt en uit persoonlijke ervaring kan ik dit iedereen zeker aanraden!

Wil je het boek ‘The 5AM Club’ lezen? Klik dan hier.
 

Mijn ochtendritueel

Ok, ik zal eerlijk bekennen dat ik niet om 5:00 uur in de ochtend opsta. Zo letterlijk heb ik het niet toegepast, maar ik heb mezelf wel het ochtendritueel van ‘The 5AM Club eigen gemaakt.
 

Sporten

Dus vroeg opstaan en direct 20 minuten sporten. Even lekker je lichaam in beweging zetten en een beetje zweten. Je maakt dan endorfine, serotine en dopamine aan. Dat zijn stofjes waardoor je een gelukkig gevoel krijgt en stress vermindert. Je bruist dan letterlijk van de energie. Na het sporten is er 20 minuten de gelegenheid voor reflectie.
 

Reflectie

Dat kan door mediteren of schrijven in een dagboek. Ik vind het persoonlijk heel fijn om mijn gedachten op papier te zetten. Dat kan van alles zijn, zoals wat er goed gaat of dingen waar je tegenaan loopt, je doelen of ervaringen van de vorige dag. Je schrijft dan letterlijk alles van je af, wat mij een innerlijke rust geeft. Tot slot besteed je 20 minuten aan inspiratie.
 

Inspiratie

Als ik bijvoorbeeld in mijn reflectie moment een bepaald doel voor mezelf heb die dag, dan ga ik daar bijvoorbeeld over lezen of informatie over opzoeken. Wil ik mezelf nieuwe vaardigheden eigen maken, dan besteed ik deze tijd aan een tutorial op YouTube of ga ik verder met mijn cursus. Maar het kan ook zo zijn dat ik gewoon even zin heb om gitaar te spelen of een podcast te luisten. Ik doe wat voor mij goed voelt. En dat goede gevoel en de intenties die ik heb gezet tijdens deze ochtendroutine neem ik de hele dag mee in alles wat ik doet. Keuzes die ik maak, mensen die ik ontmoet, tijdsbesteding, ervaringen die ik opdoe. Het voelt echt als een verrijking voor mijn leven en persoonlijke ontwikkeling.
 
Ik hoop dat dit ook jou inspireert om in de ochtend tijd vrij te maken voor jezelf. Of dit nu dit ochtendritueel is of een andere, daar ben je uiteraard zelf vrij in om te kiezen. Zoals ik zelf ook doe, pas ik toe wat voor mij het beste werkt. Mocht dit ochtendritueel je aanspreken of wil je daar meer van weten, dan kan ik je zeker aanraden om het boek ‘The 5AM Club’ te gaan lezen. Dit boek is te bestellen via deze link op bookspot.nl.
 
Heb je zelf nog tips voor een ochtendritueel of wil je jouw ervaringen delen naar aanleiding van het lezen van dit boek, laat het mij dan zeker even weten in een reactie.
Bart
Bart Boekholt