Blog de kloof die ontstaat in relaties

Thema: het ervaren van een kloof in relaties

Je irriteert je aan je partner, vrienden, familie of collega’s. Of je vraagt je af: “Waarom heeft iemand zo’n andere zienswijze?” Dit blijkt een thema te zijn in relaties waar ook veel andere mensen mee worstelen. In deze blog doe ik verslag van de eerste ‘De weg naar binnen’ bijeenkomst. Een bijeenkomst waar deelnemers hun ervaringen hebben gedeeld over waar zij tegenaan lopen in relaties op hun pad van persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Bijeenkomst ‘De weg naar binnen’

Ongeveer zo’n twee jaar loop ik al rond met het idee om bijeenkomsten te organiseren voor mensen die het pad hebben gekozen om aan hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling te werken. Met als doel om ervaringen met elkaar te delen waar je tegenaan loopt en zo ook van elkaar te leren. Hoewel ik echt wel enthousiast werd van het idee, voelde ik in die twee jaar op geen enkel moment een echte ‘ja’. En dus deed ik niets. 

Tot enkele weken geleden een cliënt van mij een appje stuurde voor een consult. Een tijd terug had ik met haar dit idee besproken en ze reageerde toen erg enthousiast. Het appje herinnerde mij hier aan en ineens voelde ik wel de ‘ja’. Ik wist dat dit het moment was om door te pakken en een eerste bijeenkomst te gaan organiseren. 

Kaart

Uit het desk ‘De begeleiding vanuit de ziel’ heb ik een kaart (zie afbeelding bovenaan deze blog) getrokken die van toepassing is op de eerste avond: 

Oplossing

Het leven is als een puzzel, en we proberen de puzzelstukjes in elkaar te passen. Tot nu toe lijken jouw puzzelstukjes niet echt goed te passen. Datgene wat niet in harmonie lijkt te zijn zal in evenwicht komen. Al lijkt het alsof sommige dingen gewoon niet werken, op dit moment vinden er verschuivingen en aanpassingen plaats. Je zult zien dat er dingen op hun plaats beginnen te vallen, en dat alles in je leven helemaal goed in elkaar past.

Relaties

Voor de eerste bijeenkomst had ik al snel vijf mensen gevonden die enthousiast reageerden op mijn idee en direct aangaven te willen deelnemen. Maandag 1 november was de eerste bijeenkomst van ‘De weg naar binnen’. Vijf vrouwen en ikzelf in mijn woonkamer. Vooraf had ik aan iedereen gevraagd om issues op te schrijven waar je tegen aan loopt bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Het eerste thema rolde er zo uit: Relaties. De relatie met je partner, met je familie en met je vrienden. Eigenlijk met iedereen. We ervaren op onze weg naar binnen en naar onszelf steeds grotere verschillen met andere mensen. Mensen met wie je eerst nog prima kon levellen, daar ervaar je nu steeds meer afstand bij. Je voelt je moe na contact, je merkt dat je leegloopt. Het voedt je niet meer. Als het je vrienden zijn, dan kun je ervoor kiezen om afstand te nemen of het contact helemaal te verbreken. Maar als het je familie is of je partner met wie je kinderen hebt, dan wordt dit al een lastiger verhaal. We bespraken met elkaar hoe je hier mee omgaat en of er ook een andere visie is waardoor je misschien anders naar dit soort contacten kunt kijken.

Jouw partner

Het blijkt wel dat iedereen het thema Relaties weer net op een andere manier beleeft. Zo kun je afstand ervaren tot je partner en dan voelen dat je de verbinding mist. Dat je je eigen ontwikkeling niet goed meer kunt bespreken en dat je je daardoor alleen voelt. Ook keuzes die je maakt kunnen afwijken van de keuzes van je partner en zeker als je kinderen hebt is het soms lastig om dan nog op 1 lijn te blijven zitten met elkaar wanneer de keuzes betrekking hebben op de kinderen. 

Vrienden

Je kunt ook ervaren dat je niet meer resoneert met vrienden die je al jarenlang kent. Vaak sluipt dit erin. Je spreekt met elkaar af en je voelt dat het wat minder leuk was dan voorheen. Je kon niet alles meer delen, omdat je merkt dat sommige onderwerpen niet echt bespreekbaar zijn of je merkt dat iemand geen idee heeft waar je het over hebt. Na een paar keer afspreken beginnen dit soort dingen op te vallen. En in plaats van dat je enthousiast thuiskomt en een leuke avond hebt gehad, merk je dat je energie enorm is gedaald. 

Familie

Veel mensen die het pad bewandelen om dichter bij zichzelf te komen, ervaren dat ze zich op een bepaald moment eenzamer gaan voelen. Je voelt je alleen staan in je ontwikkeling. In families zie je dit ook vaak terug. Je bent de enige die dit pad is gaan volgen en familie snapt niet waar jij mee bezig bent. Vinden je zelfs misschien wel raar en zeggen dat je zo veranderd bent. Je kunt dan nog wel een poging doen om uit te leggen welke route je aan het volgen bent, maar vaak word je dan met glazige ogen aangekeken en wordt er niet begrepen wat je zegt. 

Eenzaam voelen

Dat eenzaam voelen is overigens niet alleen maar vervelend. Op de weg naar binnen zul je fases gaan meemaken waarin je voelt dat je even geen behoefte hebt aan mensen. Je bent liever meer tijd alleen. Deze fases zijn erg nuttig. Ze brengen je dichter bij jezelf. Zo voel je beter wie je bent en wat jouw eigen keuzes zijn. De beïnvloeding van buitenaf is minder en daardoor lukt het afstemmen op jouw innerlijk weten beter. Vaak breekt er daarna wel weer een tijd aan waarin je weer meer naar buiten treedt met jouw opgedane kennis over jezelf en heb je voor een poosje een soort koers die je kunt volgen. Totdat je weer tijd nodig hebt om af te stemmen met jezelf en je weer de behoefte voelt om naar binnen te keren, zodat je het vervolg van je koers kunt gaan ontdekken. 

Afstand

Terug naar Relaties. Wanneer je afstand voelt tot iemand, dan kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt je terugtrekken, dit kan tijdelijk zijn omdat je diep van binnen voelt dat je deze persoon wel in je leven wilt houden of je verbreekt definitief het contact, omdat het echt niet meer resoneert met je. Maar wanneer je een kloof voelt met iemand en je wordt daarbij geraakt, je voelt je bijvoorbeeld geïrriteerd of boos, dan wordt het interessant om hier ook eens anders naar te gaan kijken. Wanneer je sterke gevoelens voelt naar iemand toe, dan kun je je ook afvragen wat maakt dat je zo wordt geraakt? Waarover irriteer je je of ben je boos?  Waarom heb je hier zo’n last van? Welke behoeftes van jou worden niet vervuld? Welke emoties voel je? Zeker in de tijd waarin we nu leven wordt er veel getriggerd bij iedereen.

Jouw eigen triggers onderzoeken

We ontkomen er niet aan om Corona te bespreken. Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen versneld in het proces van het naar binnen gaan zijn gestapt en soms heel snel bepaalde ontwikkelingen doormaken. Ook de zienswijze over wat er maatschappelijk gebeurt kan enorm verschillen met de mensen om je heen. Je ziet vaak dat er verschillende fasen zijn die je doorloopt. Je botst tegen een andere visie op en voelt onbegrip. Je probeert jouw eigen visie te verdedigen maar stuit dan vaak op een muur van weerstand. Daarna begint de irritatie. Hoe kan iemand dit niet zien? Waarom heeft iemand zo’n andere zienswijze? Het is toch compleet duidelijk? Het mooie is dat het eigenlijk niet uitmaakt welke zienswijze je hebt. Je kunt namelijk ervoor kiezen om deze irritatie en alle andere gevoelens die naar boven komen te gebruiken om verder door te groeien in jouw ontwikkeling. Want je wordt geraakt door iets, dat is inmiddels wel duidelijk. Anders zou je geen irritatie voelen, je zou dan je schouders ophalen en rustig met je leven doorgaan. Irritatie, frustratie, boosheid, dat zijn allemaal signalen dat je wordt geraakt. En het is interessant om uit te zoeken wat maakt dat je zo geraakt wordt. Vaak zitten er gevoelens onder van angst voor afwijzing, angst voor afkeuring, angst om buitengesloten te worden, angst voor controleverlies, gevoelens van onveiligheid en de basis verliezen in jezelf. 

Afpellen van triggers

Door dit op een rustig moment af te pellen voor jezelf, ga je meer duidelijkheid krijgen over wat er nog in jou zit wat geheeld mag worden. Je komt er achter wat jou nog verzwakt. Wat jou nog klein maakt. Waardoor je nu nog niet volledig kan gaan staan voor jouw eigen waarheid, zonder dat je wordt geraakt door andere visies. Deze gevoelens zijn ooit een keer ontstaan en worden door de situatie waar je in zit, ‘tot leven gewekt’. Eigenlijk is het dus heel mooi wat er gebeurt, want op deze manier krijg je signalen waar er nog werk voor je is. Soms is het lastig om je eigen pijnpunten te zien en heb je hulp nodig van iemand die wat verder van je af staat. Met het verwerken van alle triggers, zul je gaan merken dat je steeds minder triggers tegenkomt in je leven. Je wordt als het ware steeds neutraler. En dat zorgt ervoor dat je uit het ‘gevecht’ kunt blijven en in staat bent om boven een situatie te hangen en deze te doorzien. 

Relaties zijn er om je te ontwikkelen

Nadat je jouw eigen pijnpunten helder hebt, wordt het ook interessant of je kunt gaan zien waar je partner, of iemand anders die je heeft getriggerd, mee worstelt. Je tilt jezelf als het ware boven de situatie uit en probeert te begrijpen welke processen en dynamieken hier nu eigenlijk spelen. Dit haalt je uit de vecht- en irritatiemodus en zorgt voor meer begrip. Wanneer je gaat inzien dat je partner handelt uit angst voor afwijzing, dan wordt het ineens veel makkelijker om het gedrag te accepteren of er tenminste mededogen voor te hebben. Dat verzacht de energie al tussen jullie. 

Relaties zijn bedoeld om je te ontwikkelen, maak daar dan ook dankbaar gebruik van!