Blog TV weg ermee

TV, weg ermee!

Vroeger kon ik het me niet voorstellen om geen televisie te kijken, maar nu kan ik me niet meer voorstellen hoe het is om iedere avond voor de buis te hangen. In mijn ogen is stoppen met tv kijken een win win situatie voor mij.

Het nieuws

Voor mij begon de stap naar een bestaan zonder televisie kijken, toen ik ruim vijf jaar geleden besloot geen nieuws meer te kijken. Ik realiseerde me ineens dat het nieuws alleen maar items uitzond over oorlog, geweld, trein of auto ongelukken in verweggistan, mensen die zijn overleden en allerlei andere problemen in de wereld. Het bracht me alleen maar negativiteit. En ik vroeg mezelf af: “Waarom kijk ik dit eigenlijk nog?” Ik wil liever mijn tijd besteden aan iets dat mij inspireert of iets waar ik  gelukkig en vrolijk van word. Tijd is al schaars en dan ga ik mijn tijd zeker niet nog langer besteden aan iets dat mij niks brengt. Dus zo gezegd, zo gedaan. Ik ben gestopt met kranten lezen, ik heb nieuws apps op mijn telefoon verwijderd en heb sindsdien ook geen nieuws meer op televisie gekeken … en ik vind het heerlijk!
 
Mis je dan niks? Nee eerlijk gezegd niet. Als er echt iets is dat belangrijk is voor mij, komt het mij wel ter oren. Dan komt dit wel ter sprake in mijn sociale contacten met vrienden, familie of collega’s.

TV

Ook begon ik met andere ogen naar mijn gedrag en televisie te kijken. Standaard werd deze vaak aangezet na het eten of als ik ‘s avonds op de bank zat. Het was een soort automatisme en dan maar zoeken naar een ‘leuk’ programma om de avond mee op te vullen. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, als je er anders naar gaat kijken. En dan heb ik het nog niet eens inhoudelijk over de kwaliteit van de programma’s. Ik vond het allemaal zo oppervlakkig, dat televisie kijken mij niet meer kon bevredigen.
 
Wist je trouwens dat Nederlanders in 2021 gemiddeld zo’n 2 uur en 34 minuten per dag voor de buis zitten? Dit staat in het jaaroverzicht van Stichting KijkOnderzoek (SKO).  Moet je toch eens zien hoeveel tijd je overhoudt of kan besteden aan iets waar jouw eigen interesse echt naar uitgaat, als je geen televisie meer kijkt. En mensen maar klagen dat ze geen tijd hebben! 😉
 
Ik wil niet zeggen dat het niet fijn is om af en toe eens een film of een serie te kijken, maar dan kies je echt even bewust voor zo’n momentje. Mijn gedrag wat ik hierboven beschrijf is het kijken om het kijken.

Weg ermee

Je kan het wel raden, ik heb dus ook een aantal jaar geleden mijn tv abonnement opgezegd. Ik herinner me nog dat bijvoorbeeld collega’s zich dan afvroegen: “Maar wat doe je dan in de avond?” .. ja dat is precies waarom jullie tv kijken dacht ik.
 
Meer tijd voor mezelf, betekent dat ik meer tijd kan besteden aan dingen die ik leuk vind. Salsa en bachata dansen bijvoorbeeld, of voetbaltraining geven bij mijn dochter, een goed boek lezen, podcasts luisteren, gitaar spelen, met mijn vriendin samen zijn, spelletjes doen met de kids, sporten, wandelen… ik verveel me eigenlijk nooit. En het mooie is dat ik er nog een gelukkiger mens van ben geworden ook en ik bespaar ook nog eens maandelijks de kosten van een tv abonnement. Dat noem ik nou een win win situatie!🙂

Verveling

Hoewel ik mezelf niet verveel, weet ik dat er ook mensen zijn die het helemaal niet zo vanzelfsprekend of makkelijk vinden om meer vrije tijd op een leuke manier in te vullen. Wellicht geeft dit je juist de ruimte om een nieuwe hobby te vinden of een passie van vroeger weer nieuw leven in te blazen? Is er iets waarover je meer te weten wilt komen bijvoorbeeld? Dan zou je op zoek kunnen gaan naar informatie over dit onderwerp op internet, of in een boek, of door een podcast te luisteren. Blijft er nog steeds een leegte bestaan, dan lijkt het mij een idee om deze leegte te gaan verkennen. Het begint denk ik met jezelf in beweging zetten en als dat kleine sneeuwballetje dan eenmaal aan het rollen is, blijft er vanzelf van alles aan plakken. Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat dit proces zoveel meer voldoening zal geven dan iedere avond standaard voor de buis hangen.
 
Uiteraard ben ik ook benieuwd hoe jij hierover denkt en of je misschien zelf nog tips hebt voor mensen die zich vervelen of een leegte ervaren als ze geen televisie meer kijken. Ik zie graag je reactie!